Založ si blog

Jaguar Land Rover na Slovensku

Jaguar-Land-Rover-800x600Skvelá správa pre Slovensko prišla na konci roka 2015 v podobe niekoľko tisíc nových pracovných miest v novej automobilke Jaguar Land Rover. Presnejšie táto túžba sa začala plniť 11. decembra, keď naša vláda podpísala investičnú zmluvu o výstavbe závodu v Nitre s touto automobilkou. O továreň na výrobu tejto značky sa okrem Slovenska uchádzali aj Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Mexiko a Turecko. Do úzkeho finále sa napokon dostalo Slovensko a Poľsko.

Na tomto víťazstve má obrovskú zásluhu naša vláda s predsedom R. Ficom, konkrétne jej aktívne kroky a schopnosť pružne reagovať na požiadavky veľkých investorov. O tom svedčí aj vyjadrenie generálneho riaditeľa automobilky Ralfa Spetha „Vláda nám pripravila veľmi dobré investičné prostredie“.

„Sme veľmi radi, že dnešným dňom môžeme v našej hospodárskej rodine privítať nového člena, spoločnosť Jaguar Land Rover. Spojenie slovenskej zručnosti a britského inžinierstva je podľa mňa veľmi sľubné,“ vyhlásil na tlačovej konferencii po podpise zmluvy premiér Róbert Fico. Takže vyhralo Slovenské podnikateľské prostredie a známe šikovné slovenské ručičky pred zvyškom sveta.

Príchod automobilky označil predseda vlády SR za obrovský úspech pre celé Slovensko. Niekoľko kľúčových faktorov rozhodlo v náš prospech. „Toto je v prvom rade úspech ľudí na Slovensku. Sme vo vláde presvedčení, že máme kvalifikovanú a kvalitnú pracovnú silu a naši ľudia odvádzajú kvalitnú prácu a tá je tou najlepšou vizitkou pre Slovensko. Tento úspech patrí vám, občania Slovenskej republiky,“ zdôraznil Fico.

Spoločnosť Jaguar Land Rover v prvej fáze postaví s nákladom za 1,4 mld EUR továreň na produkciu 150 000 áut ročne. Takto v nej vznikne 2 800 a mimo nej ďalších cca 12 000 pracovných miest. Začiatok stavby je stanovený na apríl 2016. Výroba áut by mala začať v júni 2018. Automobilka by časom mala zamestnávať 6 000 pracovníkov a ročne vyprodukovať cez 300 000 áut. Na Slovensku sa budú vyrábať prémiové autá s najmodernejšou konštrukciou s hliníkovými karosériami a špičkovou technikou.

Príchod novej automobilky bude mať výrazný a pozitívny vplyv na rast slovenskej ekonomiky, ako aj zamestnanosti a samozrejme aj na hrubý domáci produkt (HDP). Tento pozitívny vplyv sa prejaví už v najbližších dvoch rokoch, kedy sa budú zvyšovať investície v ekonomike. Nový investor vytvorí nové pracovné miesta a tým poskytne prácu a pravidelný príjem stovkám Slovákov. Dôjde k poklesu nezamestnanosti a k zníženiu tlaku na rozpočet a sociálny systém, keďže ľudia budú chodiť do práce a nie na úrady práce. Z tohto uhla pohľadu je príchod každého nového investora do slovenskej ekonomiky výhodný a vítaný.

Zelená župa

29.05.2017

Zelená župa je prvý a v súčasnosti aj jediný projekt svojho druhu na Slovensku na úrovni krajov, ktorý bol spustený v roku 2015 a úspešne pokračuje aj v roku 2017. Hlavným cieľom environmentálne ladeným projektom Trenčianskeho samosprávneho kraja – Zelená župa je znížiť svoju ekologickú stopu, ako aj realizácia aktivít, ktoré skutočne prispievajú k ochrane [...]

Nenávistná kampaň proti vláde posunula Kotlebu až do parlamentu

14.03.2016

Je pár dní po voľbách a Slovensko sa stále spamätáva z volebného šoku. Nevie pochopiť, čo sa s ním stalo, keď z parlamentu vylúčilo Kresťanskodemokratické hnutie a vpustilo extrémistov na čele s Mariánom Kotlebom. Až teraz všetci ľudia pochopili, akí v skutočnosti sme a ako často podliehame zdeformovanému, zavádzajúcemu a klamlivému mediálnemu obrazu. [...]

Päť základných princípov novej vlády

25.02.2016

Strana Smer-SD so svojim predsedom Róbertom Ficom usiluje znovu o vstup do vlády, a preto voličom a potenciálnym koaličným partnerom chcú jasne zadefinovať podmienky a princípy spolupráce. Strana sa preto bude riadiť týmito piatimi základnými princípmi a chce byť iba v takej spoločnej vláde, ktorá sa na týchto princípoch zhodne a bude sa nimi riadiť. Toto je [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 43666x
Priemerná čítanosť článkov: 4852x

Autor blogu

Kategórie