Založ si blog

Zelená župa

image_373121_22_v1Zelená župa je prvý a v súčasnosti aj jediný projekt svojho druhu na Slovensku na úrovni krajov, ktorý bol spustený v roku 2015 a úspešne pokračuje aj v roku 2017. Hlavným cieľom environmentálne ladeným projektom Trenčianskeho samosprávneho kraja – Zelená župa je znížiť svoju ekologickú stopu, ako aj realizácia aktivít, ktoré skutočne prispievajú k ochrane životného prostredia a taktiež zvýšiť environmentálne povedomie obyvateľov kraja.

Úrad TSK v roku 2017 rozšíril svoj ekologický vozový park o 4 elektromobily, ktorými aj takýmto spôsobom šetrí životné prostredie. Predpokladom je, že pri ich využívaní zamestnancami úradu takto  znížia emisie ročne o 15,6 ton, čím ušetria prácu viac ako 1730 stromov. Župa už v roku 2016 vytipovala vhodné lokality na umiestnenie troch rýchlonabíjacích staníc pre elektromobily. Tie by mali byť v priebehu roku 2017 nainštalované v Starej Turej, v Považskej Bystrici a v Prievidzi.
TSK samozrejme plánuje aj nákup ekologickejších autobusov prímestskej autobusovej dopravy, ktoré budú vybavené modernejšími ekologickými motormi. Rozšírenie vozového parku sa dotkne aj oboch zmluvných dopravcov TSK, SAD Trenčín i SAD Prievidza. V tento roku tak bude jazdiť na krajských cestách 55 nových ekologickejších autobusov. SAD Prievidza tak rozšíri svoj vozový park  o 40 nových autobusov a SAD Trenčín o 15 nových autobusov.

Ďalšou oblasťou v ktorej župa pokračuje je aj ozdravovanie budov a to hlavne v znižovaní energetickej náročnosti budov vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti v  celom Trenčianskom samosprávnom kraji. Tento rok modernizáciou prejde Stredná odborná škola stavebná v Trenčíne v rámci projektu Komplexné riešenie školského areálu Trenčín – Zámostie a taktiež aj Obchodná akadémia v Prievidzi. Prostriedky na uvedené znižovanie energetickej náročnosti budov získala župa z Operačného programu Kvalita životného prostredia. TSK plánuje postupne sa uchádzať aj o ďalšie projekty, aby mohli modernizovať aj ďalšie budovy ako sú  Obchodná akadémia v Trenčíne, Gymnázium v Partizánskom a Spojená škola v Novákoch.

Zelené oči – je to grantový systém, ktorý vznikol za účelom podpory občanov v ich environmentálnom myslení a konaní. Podať svoj enviroprojekt môžu nielen obce, ale aj podnikatelia. Maximálna suma na jeden projekt je dve tisíc eur. Prípadné informácie, ako podať enviroprojekt, môžete nájsť na webovej stránke TSK, v sekcii Regionálny rozvoj.

TSK venuje veľkú pozornosť aj v oblasti cyklochodníkov a cyklotrás v celom kraji. Projekt Zelená župa zahŕňa aj rozvoj nemotorovej dopravy. V tomto roku župa plánuje realizáciu niekoľkých úsekov cyklotrás ako napríklad úsek medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom, úsek medzi Púchovom a Nosickou priehradou a úsek medzi krajským mestom Trenčín a Nemšovou. Projekt Zelená župa sa aj vďaka takýmto aktivitám dostáva do povedomia verejnosti už tretí rok. V ich realizácii župa plánuje naďalej pokračovať a to z jednoduchého dôvodu a to, aby TSK bol čoraz zelenšou a ekologickejšou župou.

Trenčianska župa pokračuje aj v minuloročnej tradícii organizovania odborných seminárov s tematikou životného prostredia. Hlavnou témou najbližšieho seminára bude Zelené verejné obstarávanie.

Nenávistná kampaň proti vláde posunula Kotlebu až do parlamentu

14.03.2016

Je pár dní po voľbách a Slovensko sa stále spamätáva z volebného šoku. Nevie pochopiť, čo sa s ním stalo, keď z parlamentu vylúčilo Kresťanskodemokratické hnutie a vpustilo extrémistov na čele s Mariánom Kotlebom. Až teraz všetci ľudia pochopili, akí v skutočnosti sme a ako často podliehame zdeformovanému, zavádzajúcemu a klamlivému mediálnemu obrazu. [...]

Päť základných princípov novej vlády

25.02.2016

Strana Smer-SD so svojim predsedom Róbertom Ficom usiluje znovu o vstup do vlády, a preto voličom a potenciálnym koaličným partnerom chcú jasne zadefinovať podmienky a princípy spolupráce. Strana sa preto bude riadiť týmito piatimi základnými princípmi a chce byť iba v takej spoločnej vláde, ktorá sa na týchto princípoch zhodne a bude sa nimi riadiť. Toto je [...]

Zmanipulovaný štrajk zdravotných sestier

16.02.2016

Štrajk zdravotných sestier začal v novembri minulého roku podávaním hromadných výpovedí v niektorých nemocniciach na Slovensku. Z pohľadu obyčajných sestier to nebol najlepší spôsob, ako upozorniť na niektoré nedostatky v zdravotníctve. Niektoré sestry si to rozmysleli. Najviac ich podalo výpovede v Prešove a v Žiline. Už zo samotných výpovedí niektorých sestier [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 43668x
Priemerná čítanosť článkov: 4852x

Autor blogu

Kategórie