Založ si blog

Nenávistná kampaň proti vláde posunula Kotlebu až do parlamentu

1727413Je pár dní po voľbách a Slovensko sa stále spamätáva z volebného šoku. Nevie pochopiť, čo sa s ním stalo, keď z parlamentu vylúčilo Kresťanskodemokratické hnutie a vpustilo extrémistov na čele s Mariánom Kotlebom. Až teraz všetci ľudia pochopili, akí  v skutočnosti sme a ako často podliehame zdeformovanému, zavádzajúcemu a klamlivému mediálnemu obrazu.

Príčinou tohto volebného výsledku je pravicová agenda, ktorá začala dva týždne pred voľbami a mala jediný cieľ a to odmietnuť Smer, ako vládnucu stranu. Táto preexponovaná nenávistná opozičná kampaň apelovala na tie najnegatívnejšie emócie, vytvorila obraz „nefunkčného štátu“ cez politicky účelovo zorganizované štrajky učiteľov (podľa vzoru oranžovej revolúcie  na Ukrajine a x iných) a obraz, že „celá politika je skorumpovaná, každý v nej je zlodej“, táto ešte posilnila najmä v chudobných častiach krajiny frustráciu a hnev a ten dostal do parlamentu Kotlebu aj Kollára.

Ľudia ani nevedeli, aký program volili, vedeli iba to, proti čomu, alebo komu. Celá táto pravicová kampaň bola od začiatku postavená na princípe antikorupcie. To bolo samozrejme často  nafukované a dramatizované tak, že ľudia prestávali vidieť, čo je zmyslom verejných služieb, prípadne štátu. Počas kampane neustále vnášali antisystémové prvky, ako napríklad predstavy o nefunkčnosti a zlyhávaní štátu, školstva a nemocníc.

Veľkým paradoxom je aj skutočnosť, že mnohí voliči pravice, ktorí sú proeurópski a ktorí volili stranu SaS si neuvedomili, že táto strana je protieurópska a tak z dôvodu nutnej potreby zmeniť systém vystavili Európe červenú kartu. Tým pádom sa od nej aj dištancovali. V dobrej viere, že volia správne si zvolili ľudí, ktorí idú proti ich vlastným záujmom. Ďalej sa to týka aj všetkých tých, čo volili Kotlebu a Kollára, veď málokto si je vedomý, aké to môže mať reálne dôsledky.

Čo sa stalo v týchto voľbách? „Vidím tri príčiny. Po prvé, namiesto politickej súťaže sme boli svedkami osobných útokov medzi politikmi. Vzájomné spochybňovanie politikov vedie aj k ich spochybňovaniu zo strany občanov a vytvára to priestor pre nové tváre a nesystémové subjekty. Súťaž sa zamenila za osobné útoky“ podobné tvrdí aj Iveta Radičová.

Kotlebová Ľudová strana Naše slovensko sa po voľbách stala symbolom zla, aj keď v skutočnosti politické programy pravicových strán sú si v mnohom veľmi blízke. V podstate sa líšia len v jazyku a estetike. Pravicu charakterizuje spôsob, akým núti svojich voličov rozhodovať sa iracionálne. Preto títo ich voliči hlasovali, ako prejav vzdoru a nespokojnosti, ale nie z dôvodu, že by sa stotožnili s ich straníckymi hodnotami.

Nakoniec aj predvolebná podpora učiteľských štrajkov bola postavená práve na iracionálnych prejavoch, prezentácií negatívnych emócií či nenávisti voči existujúcej vládnej strane.

Zelená župa

29.05.2017

Zelená župa je prvý a v súčasnosti aj jediný projekt svojho druhu na Slovensku na úrovni krajov, ktorý bol spustený v roku 2015 a úspešne pokračuje aj v roku 2017. Hlavným cieľom environmentálne ladeným projektom Trenčianskeho samosprávneho kraja – Zelená župa je znížiť svoju ekologickú stopu, ako aj realizácia aktivít, ktoré skutočne prispievajú k ochrane [...]

Päť základných princípov novej vlády

25.02.2016

Strana Smer-SD so svojim predsedom Róbertom Ficom usiluje znovu o vstup do vlády, a preto voličom a potenciálnym koaličným partnerom chcú jasne zadefinovať podmienky a princípy spolupráce. Strana sa preto bude riadiť týmito piatimi základnými princípmi a chce byť iba v takej spoločnej vláde, ktorá sa na týchto princípoch zhodne a bude sa nimi riadiť. Toto je [...]

Zmanipulovaný štrajk zdravotných sestier

16.02.2016

Štrajk zdravotných sestier začal v novembri minulého roku podávaním hromadných výpovedí v niektorých nemocniciach na Slovensku. Z pohľadu obyčajných sestier to nebol najlepší spôsob, ako upozorniť na niektoré nedostatky v zdravotníctve. Niektoré sestry si to rozmysleli. Najviac ich podalo výpovede v Prešove a v Žiline. Už zo samotných výpovedí niektorých sestier [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 43700x
Priemerná čítanosť článkov: 4856x

Autor blogu

Kategórie