Založ si blog

Päť základných princípov novej vlády

ficoStrana Smer-SD so svojim predsedom  Róbertom Ficom usiluje znovu o vstup do vlády, a preto voličom a potenciálnym koaličným partnerom  chcú jasne zadefinovať podmienky a princípy spolupráce. Strana sa preto bude riadiť týmito piatimi základnými princípmi a chce byť iba v takej spoločnej vláde, ktorá sa na týchto princípoch zhodne  a bude sa nimi riadiť.   Toto je stanovisko predsedníctva Smeru-SD.

Elementárnym predpokladom ďalšieho pozitívneho vývoja na Slovensku je podľa strany stabilná, funkčná a akcieschopná vláda. „Stabilita a funkčnosť vlády primárne závisí od počtu členov koalície. Čím bude širšia, tým bude väčšie riziko nestability, chaosu až rozpadu vlády. Veľkosť koalície však nie je jediným kritériom funkčnej vlády. Musí byť dosiahnutá zhoda na prioritách,“ povedal predseda Smeru-SD Robert Fico.

Taktiež konštatoval, že strana nikoho nebude vylučovať z povolebných diskusií a nebude ani komentovať výsledky prieskumov verejnej mienky. O všetkom budú rozhodovať voliči, ktorý prídu  5. marca voliť. Je aj možné, že z volieb vzíde aj široká koalícia pravicových strán. Ako sa už v minulosti ukázalo, variant pravicového zlepenca je nefunkčný, nestabilný a môže byť vážnym problémom pre ďalší vývoj Slovenska. Keď už koalícia, tak stabilná tvorená z malého počtu strán a postavená na prezentovaných princípoch.

Prvý princíp – Smer-SD označil za veľmi dôležitý jednotný postoj k migračnej kríze. „Strana bude iba v takej vláde, ktorá odmietne realizáciu akýchkoľvek predpísaných kvót na umiestnenie migrantov a neumožní vznik ucelených enkláv migrantov na našom území, ktorí by boli bezpečnostným rizikom,“ zdôraznil Fico. Je viac než pravdepodobné, že budúca vláda bude pod obrovským tlakom, čo sa týka súhlasu s povinnými kvótami.

Druhý princíp – vláda musí garantovať ochranu národnoštátnych záujmov, strategických ekonomických záujmov SR a prírodných zdrojov ako voda, pôda a lesy.

Tretí princíp – ďalší dôležitý princíp, na ktorom bude strana Smer-SD trvať, kde ju jej predseda označil, ako „garanciu toho, že sa nebudú rušiť doteraz prijaté sociálne opatrenia, ktoré sú súčasťou tzv. vládnych balíčkov“.

Štvrtý princíp – za kľúčový predsedníctvo odsúhlasilo pri prípadnom zostavovaní vlády aj postoj „k sociálnemu dialógu s partnermi, ako sú zamestnanci, zamestnávatelia a ďalšie významné spoločenské skupiny“. Bude sa pokračovať v adresných opatreniach zvyšujúcich životnú úroveň týchto skupín.

Piaty princíp – za piatu kľúčovú oblasť vzhľadom na nadchádzajúce slovenské predsedníctvo v EÚ Smer-SD uvádza, že je podľa nich dôležitá zhoda s prípadným koaličným partnerom a označil ju, ako  „zhodu na obsahu a výkone historicky prvého predsedníctva SR v EÚ.“

Premiér viackrát zopakoval, že z povolebnej spolupráce nevylučuje nikoho. „To by sme si nikdy nedovolili. Každá strana, ktorá získa nad päť percent, má právo si sadnúť za stôl,“ dodal Fico s tým, že za ideálnu by považoval dvojkoalíciu. Z môjho pohľadu ako bežného občana sú to jasne a rozumne stanovené princípy, ktoré by mal potenciálny koaličný partner rešpektovať.

Zelená župa

29.05.2017

Zelená župa je prvý a v súčasnosti aj jediný projekt svojho druhu na Slovensku na úrovni krajov, ktorý bol spustený v roku 2015 a úspešne pokračuje aj v roku 2017. Hlavným cieľom environmentálne ladeným projektom Trenčianskeho samosprávneho kraja – Zelená župa je znížiť svoju ekologickú stopu, ako aj realizácia aktivít, ktoré skutočne prispievajú k ochrane [...]

Nenávistná kampaň proti vláde posunula Kotlebu až do parlamentu

14.03.2016

Je pár dní po voľbách a Slovensko sa stále spamätáva z volebného šoku. Nevie pochopiť, čo sa s ním stalo, keď z parlamentu vylúčilo Kresťanskodemokratické hnutie a vpustilo extrémistov na čele s Mariánom Kotlebom. Až teraz všetci ľudia pochopili, akí v skutočnosti sme a ako často podliehame zdeformovanému, zavádzajúcemu a klamlivému mediálnemu obrazu. [...]

Zmanipulovaný štrajk zdravotných sestier

16.02.2016

Štrajk zdravotných sestier začal v novembri minulého roku podávaním hromadných výpovedí v niektorých nemocniciach na Slovensku. Z pohľadu obyčajných sestier to nebol najlepší spôsob, ako upozorniť na niektoré nedostatky v zdravotníctve. Niektoré sestry si to rozmysleli. Najviac ich podalo výpovede v Prešove a v Žiline. Už zo samotných výpovedí niektorých sestier [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 43702x
Priemerná čítanosť článkov: 4856x

Autor blogu

Kategórie