Založ si blog

Náš Tourminator

 

Peter SaganPeter Sagan patrí dnes medzi najpopulárnejších športovcov na Slovensku. Mladému chlapcovi  zo Žiliny rýchlo prirástol bicykel k srdcu a spoločne so svojím bratom Jurajom začali vyhrávať jeden pretek za druhým. Už v roku 2007 sa stal juniorským majstrom Slovenska.

Pokiaľ nebolo Petra Sagana, tak Slováci nejavili veľký záujem o cyklistické preteky a cyklistiku, ako takú vo všeobecnosti. Nakoľko sme v rôznych pretekoch, ako je Tour nemali vlastných zástupcov, tak sme k tomuto športu neprejavovali veľkú dôležitosť. Ako náhle začal Peťo víťaziť a zbierať jeden zelený dres za druhým strhla sa Saganománia a to nielen u nás na Slovensku, ale aj v celej Európe.

Peter bavil divákov hlavne svojimi fantastickými výkonmi a etapovými víťazstvami na dôležitých pretekoch, ale aj svojimi rôznymi pózami, trikmi a nehovoriac o jeho výrokoch, ktoré sa rýchlo stali legendárnymi. Vďaka svojim výkonom si vyslúžil prezývku Tourminator.

V roku 2012 si vo farbách tímu Liquigas získaval srdcia fanúšikov, keď došprintoval do cieľa tretej etapy na prvom mieste. A spôsob, akým prešiel do cieľa, keďže ho už na konci nemohol žiaden súper ohroziť, pustil bicykel a začal pomyselne behať, myslím že tým nečakane prekvapil všetkých divákov.

Z Peťa sa na Tour de France rýchlo stal jeden z najväčších šoumenov týchto pretekov. Na Tour v roku 2013 sa s jedným zo svojich tímových kolegov blížili ku cieľu a boli od neho vzdialení pár kilometrov a diváci ich začali povzbudzovať, Peťo urobil niečo neuveriteľné, zdvihol predné koleso a prešiel niekoľko metrov dokonca aj bez držania riadidiel. Avšak, nebol to jediný trik, ktorými zabával divákov počas etáp.

Ďalším jeho neuveriteľným kúskom bol aj na Tour of Oman v roku 2014, kde v 4. etape si dovolil vo vysokej rýchlosti parádičku. Zbadal, že sa blíži kruhový objazd a vychádzať sa z neho bude z pravej strany, avšak jednotlivé cesty v strede oddeľoval široký obrubník. Pripravil sa a v správnom momente strihol efektný bunny hop, prešiel na druhú stranu cesty a dokázal svojim kolegom o niečo ujsť.

So zvyšujúcou sa popularitou samozrejme prichádzajú aj noví fanúšikovia, čo Peťo začal zisťovať už nejaký ten čas. Mnohí fanúšikovia si od neho žiadali podpis a fotku, ale občas ho zaskočili aj nezvyčajnou prosbou. Keď sa istej slečne podpísal priamo na dekolt, alebo keď za ním prišiel malý chlapec s fixkou a vypýtal si od neho podpis. Chlapec bol prekvapený z toho, že mu ochotne vyhovel, ale navyše mu dal aj svoju fľašu.

Na tohtoročnej Tour de France sa sním tiahla smola a získaval jedno druhé miesto za ďalším. V 16. etape si po fenomenálnom zvládnutí stúpania a zjazdu zaoslavoval aj napriek tomu, že nevyhral. Tesne pred cieľom zobral jednu ruku, zovrel ju v päsť a začal si búchať na hruď.

Musíme si uvedomiť, že aj naša krajina má niekoho, kto ju dokáže reprezentovať v tom najlepšom svetle pred celým svetom. Samozrejme, nielen kvôli jeho špecifickej a výstrednej povahe, ale najmä preto, že dosiahol neuveriteľné úspechy. Zo všetkých slovenských športovcov dosiahol najväčšie úspechy a z cyklistiky spravil národný šport.

Zelená župa

29.05.2017

Zelená župa je prvý a v súčasnosti aj jediný projekt svojho druhu na Slovensku na úrovni krajov, ktorý bol spustený v roku 2015 a úspešne pokračuje aj v roku 2017. Hlavným cieľom environmentálne ladeným projektom Trenčianskeho samosprávneho kraja – Zelená župa je znížiť svoju ekologickú stopu, ako aj realizácia aktivít, ktoré skutočne prispievajú k ochrane [...]

Nenávistná kampaň proti vláde posunula Kotlebu až do parlamentu

14.03.2016

Je pár dní po voľbách a Slovensko sa stále spamätáva z volebného šoku. Nevie pochopiť, čo sa s ním stalo, keď z parlamentu vylúčilo Kresťanskodemokratické hnutie a vpustilo extrémistov na čele s Mariánom Kotlebom. Až teraz všetci ľudia pochopili, akí v skutočnosti sme a ako často podliehame zdeformovanému, zavádzajúcemu a klamlivému mediálnemu obrazu. [...]

Päť základných princípov novej vlády

25.02.2016

Strana Smer-SD so svojim predsedom Róbertom Ficom usiluje znovu o vstup do vlády, a preto voličom a potenciálnym koaličným partnerom chcú jasne zadefinovať podmienky a princípy spolupráce. Strana sa preto bude riadiť týmito piatimi základnými princípmi a chce byť iba v takej spoločnej vláde, ktorá sa na týchto princípoch zhodne a bude sa nimi riadiť. Toto je [...]

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 43716x
Priemerná čítanosť článkov: 4857x

Autor blogu

Kategórie