Založ si blog

Zmanipulovaný štrajk zdravotných sestier

zdravotne-sestry-zdravotnictvo-nestandard2Štrajk zdravotných sestier začal v novembri minulého roku podávaním hromadných výpovedí v niektorých nemocniciach na Slovensku. Z pohľadu obyčajných sestier to nebol najlepší spôsob, ako upozorniť na niektoré nedostatky v zdravotníctve. Niektoré sestry si to rozmysleli. Najviac ich podalo výpovede v Prešove a v Žiline. Už zo samotných výpovedí niektorých sestier po skončený pomeru je vidieť, že sú smutné a nevedia, čo ďalej.

Ale keďže od začiatku boli vedené a manipulované dvoma odborárkami, ktoré navyše boli riadené opozičnými stranami, nič iné sa ani čakať nedalo. Tvárou protestu sa stali predsedníčka odborového združenia Monika Kavecká a šéfka komory sestier Iveta Lazorová. Prakticky nikto iný v mene sestier nevystupoval. V čase, keď sa protest začal, sa pani Kavecká netajila tým, že sa chystá kandidovať v parlamentných voľbách.

V podstate išlo v tomto štrajku, len o zvýšenie platov, ako o problematiku zdravotníctva.  A pritom týmto sestrám sa zvyšuje plat, na čo vláda vyčlenila 55 mil. Eur, tak potom je toto celé dosť nepochopiteľné. Najsmutnejšie na tomto je, že tieto sestry, ktoré boli zmanipulované a možno aj dotlačené do štrajku, si to najviac odskáču. Veď mobilizovať toľko zdravotných sestier do štrajku a zaviazať ich zmluvou, aby nemohli cúvnuť v prípade, že budú chcieť stiahnuť späť svoje výpovede a ešte k tomu aj hroziť pokutou 3 000€ je príklad neskutočnej arogancie a vydierania.

Celá táto kauza so sestričkami je uletená a doplácajú na to pacienti, ktorých týmto ohrozujú a robia z nich rukojemníkov. Najkrajšie na tom je, že tieto dve odborárky sami žiadne výpovede nepodali, teda seba nijak neohrozili, akurát zneužili sestričky na svoje politické ambície a zviditeľnenie sa pred voľbami.  

Opozícia, ktorá zmanipulovala a podporovala tento štrajk zdravotných sestier, ako aj učiteľov, si asi dobre nepamätá svoje kroky pri riešení štrajkov za ich vlády, keď pre týchto ľudí neurobili vôbec nič. V roku 2003 zrušili štrajk železničiarov žalobou na súde. V roku 2011 taktiež zrušili štrajk a výpovede lekárov vyhlásením núdzového stavu s povinnosťou nastúpiť do práce. Počas ich vlády v rokoch 2011 až 2012 nezvýšili platy učiteľom ani sestrám ani o euro. A dnes sú na strane štrajkujúcich učiteľov, ako aj zdravotných sestier a neskutočne ich v tom podporujú a radia im, ako vydierať súčasnú vládu a samozrejme v predvolebnom období. Tak potom je namieste otázka, kto a ako sa postavil k problematike zdravotníctva na Slovensku!!!

Zdravotná starostlivosť vo Fakultných nemocniciach bola podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka zabezpečená. „O všetkých pacientov je adekvátne postarané,“ konštatoval minister. Taktiež si myslím, že minister mal pravdu a oprávnene podal trestné oznámenie pre šírenie poplašnej správy. Súhlasím s ním, veď nikto by nemal bezdôvodne len tak zavádzať verejnosť.

V súčasnej dobe sú už všetky mimo zamestnania a je otázne čo bude s nimi ďalej. Ak prijmú vedenia nemocníc sestry späť do práce, budú sa môcť pridržiavať nového zákona, ktorý nezohľadňuje ich prax čo znamená, že sestra s 15-ročnou praxou tak môže dostať rovnaký plat ako začínajúca. Tiež sa nebudú môcť odvolávať ani na kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa, kde si v rámci jednotlivých nemocníc dohadujú vedenia s odbormi pracovné podmienky či sociálne výhody aj mzdy, pretože budú brané ako novoprijatí zamestnanci.

Naskytuje sa tu jedna možnosť a to, že pani Kavecká, ako starostka obce Kunerad si teraz všetky zdravotné sestry, ktoré ostali bez práce zamestná na svojom obecnom úrade!!!

Zelená župa

29.05.2017

Zelená župa je prvý a v súčasnosti aj jediný projekt svojho druhu na Slovensku na úrovni krajov, ktorý bol spustený v roku 2015 a úspešne pokračuje aj v roku 2017. Hlavným cieľom environmentálne ladeným projektom Trenčianskeho samosprávneho kraja – Zelená župa je znížiť svoju ekologickú stopu, ako aj realizácia aktivít, ktoré skutočne prispievajú k ochrane [...]

Nenávistná kampaň proti vláde posunula Kotlebu až do parlamentu

14.03.2016

Je pár dní po voľbách a Slovensko sa stále spamätáva z volebného šoku. Nevie pochopiť, čo sa s ním stalo, keď z parlamentu vylúčilo Kresťanskodemokratické hnutie a vpustilo extrémistov na čele s Mariánom Kotlebom. Až teraz všetci ľudia pochopili, akí v skutočnosti sme a ako často podliehame zdeformovanému, zavádzajúcemu a klamlivému mediálnemu obrazu. [...]

Päť základných princípov novej vlády

25.02.2016

Strana Smer-SD so svojim predsedom Róbertom Ficom usiluje znovu o vstup do vlády, a preto voličom a potenciálnym koaličným partnerom chcú jasne zadefinovať podmienky a princípy spolupráce. Strana sa preto bude riadiť týmito piatimi základnými princípmi a chce byť iba v takej spoločnej vláde, ktorá sa na týchto princípoch zhodne a bude sa nimi riadiť. Toto je [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 43664x
Priemerná čítanosť článkov: 4852x

Autor blogu

Kategórie